top of page
Търсене
  • Biz2Buy

Има ли задължителни елементи в обявата за продажба на бизнес?Чели ли сте други обяви за продажба на бизнес? Със сигурност да, ако сте решите и вие да публикувате обява за продажба на бизнеса си. Повечето от тях са еднотипни – изброява се какво имуществото има в бизнеса – напр. стока - може да е посочена цената й, обзавеждане и оборудване – дали е ново или запазено. Понякога има и снимки на обекта, споменава се местонахождение на бизнеса. Има и обяви от типа: „Продавам разработен бизнес в центъра на града. Без снимки. За повече информация: име и телефон“ Смятате ли, че такива обяви ще достигнат до сериозен купувач?


На базата на проучване и анализ, ние от Biz2Buy определихме 7 ключови елемента на успешната обява за продажба на бизнес:


Заглавието на обявата е първото нещо, на което се спира вниманието на потенциалния купувач. С помощта на 3 до 5 думи, вие трябва да мотивирате купувача да прояви интерес за повече информация. Използвайте ключови думи., който да представят най-атрактивно бизнеса.


Инвеститорите се интересуват от местоположението на бизнеса - дали ще са в състояние да го управляват адекватно, ако го закупят. Местоположението следва да е ясно, но не конкретно, за да се запази конфиденциалност на този етап.


Обявата следва да е публикувана в подходяща категория. Независимо дали сте решили да публикувате обявата в общи търсачки за продажба на „всичко“ или специализирани платформи за продажба на бизнес, обявата следва да е в подходяща за бизнеса категория. Над 30% от инвеститорите търсят обяви по „категория“.


Описанието на бизнеса следва да е достоверно и да включва ключови факти. Наблегнете върху силните страни на бизнеса – кое е специалното в него, какви са неговите конкурентни предимства. Не преувеличавайте, бъдете точни в описанието! Постигнатото от бизнеса до момента е важно, но еднакво важно е какви са възможностите за неговото развитие.


В обявата следва да има информация за ключови финансови показатели. Обяви, в които са включени финансови показатели привличат сериозен интерес! Не е все едно дали бизнеса може да генерира 5 или 50 или 500 х.лв. на месец. Не е все едно какво имущество има бизнеса и каква е неговата приблизителна стойност. Не е все едно дали бизнеса генерира печалба или не действа в момента. Запомнете – инвеститорите търсят незабавна възможност за доходи и потенциал за развитие на бизнеса!


Визуалното представяне чрез снимки и видео на бизнеса е препоръчително. Липса на снимки или наличие на снимки с лошо качество могат да отклонят всеки сериозен инвеститор. Те са един от елементите от неговия задължителен чеклист дали да продължи напред или не. Снимките или видеото следва да са с отлично качество, но да не издават конкретното наименование или локация на бизнеса с оглед запазване на конфиденциалност.


Всеки инвеститор има определен финансов ресурс за покупка на бизнес или на дял от него. Наличието на конкретна продажна цена на бизнеса определя неговия конкретен интерес. Условията на продажбата са също много важни за инвеститора – дали плащането е еднократно или цената може да се плати на вноски и в какъв срок, дали цялото имущество е включено в цената или не, дали сегашния собственик е готов да предложи обучение на купувача и в какъв срок. Това са въпроси, които вълнуват инвеститорите – маркирането на посочената по-горе информация в обявата ще ви генерират сериозни контакти.


Все още не сте сигурни как да изготвите обявата и къде да я публикувате?! Ние от Biz2Buy ще ви съдействаме, вашата оферта за продажба на бизнес да бъде обявена адекватно и да достигне до целева аудитория.


79 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page